10 תסמיני הריון מביכים שלא כולם מדברים עליהם – טמטמת הריון גזים בהריון , ADHD והריון

2

אישה בהריון מקיאה, הקאות בהריוןחלמת כל כך הרבה זמן על הרגע הזה שבו תסתובבי עם בטן עגולה ומפוארת, תביטי אליה בערגה רבה ותדמייני איך העובר הקטן שלך שבפנים יצא ויצטרף למשפחה.

לא כל הנשים מרגישות בנוח בהריון, מעבר לשינויים הפיזיים וההורמונלים בעקבות העובדה שגדל בתוכך תינוק, יש כמה תופעות לוואי שהגוף מפתח ולא כל כך מדברים עליהן. אז בואו נשים את הדברים על השולחן!

את אולי מצפה להרגיש עייפות, כבדות, בחילות, הקאות, שיצאו לך סימני מתיחה על הבטן, אבל כנראה שלא תצפי לחלק מהשינויים הבאים :

גזים בהריון 

בעקבות השינויים ההורמונליים שעוברים על הגוף וגם בשלב המאוחר יותר כאשר התינוק לוחץ על כל האיברים הפנימיים, יש האטה של פעילות מערכת העיכול, דבר שגורם לתופעת לוואי של גזים בניחוח לא מדהים. ובגלל שהשליטה על השרירים הטבעתיים נחלשת בזמן ההריון, ייתכן שלא תוכלי לשמור אותם לעצמך ואם זה קורה בחברת אנשים זה .. אממ.. לא נעים.. בעקבות היחלשות הסוגרים עוד תופעה שכיחה היא צרבת שהפתרון הכי טוב עבורה הוא מים קרים קרים עם קרח או אכילת ארטיק.

כנראה שלא תוכלי לשלוט על הדברים הללו עד לסוף ההריון, אבל עם שינויים קלים בתזונה מאוזנת ויותר פעילות גופנית, מערכת העיכול תעבוד טוב יותר וככה תוכלי להפחית את הסיכוי לזה. כמו כן, מומלץ להפחית במוצרי חלב, שגם מגרים את מערכת העיכול וגורמים לגזים, כדאי למצוא מזונות אחרים שעשירים בסידן.

 

טחורים בהריון ואחרי לידה

אם תשאלו אישה שעברה לידה על טחורים, סביר להניח שיהיה לה מה לספר למרות שרובן יעדיפו לשמור את הסיפורים המביכים לעצמן. טחורים הם כלי דם שנדחקים החוצה בעת מאמץ בעשיית צרכים כאשר מופעל לחץ רב על אזור פי הטבעת בעקבות עצירות , שהיא עוד אחת מהתופעות השכיחות בהריון בעקבות האטה של מערכת העיכול . טחורים הם כמו ג’ולות קטנות שמופיעות בפתח פי הטבעת. לפעמים הם גדולים, כואבים ומציקים, ולפעמים הם קטנים ולא מורגשים. יש כיום מגוון תכשירים לטיפול בטחורים, אבל הטיפ הכי טוב הוא להשתדל להתאמץ פחות, להקפיד על תזונה מאוזנת של סיבים וירקות כדי ליצור פעילות תקינה של מערכת העיכול ולהמנע מעצירות.

טחורים יכולים להגיע גם בזמן הלידה, בעקבות הלחץ בזמן הצירים על כל האזור. מה שמעודד הוא שבסופו של דבר הם עוברים.

 

בריחת שתן וחוסר שליטה על הסוגרים בהריון 

בוודאי יצא לך לשמוע על נשים שמתעטשות ובורח להן פיפי. ככל שהתינוק גדל והרחם נהיית יותר כבדה, כך מופעל יותר לחץ על שלפוחית השתן וקשה לשלוט עליה. בשלבים המתקדמים של ההריון שלי עם התאומות, אני זוכרת שכל עיטוש לווה בבריחה של כמה טיפות ופעמים רבות כשרציתי לעשות פיפי, הייתי צריכה ממש להרים את הבטן כדי לשחרר לחץ על השלפוחית על מנת שהפעילות תעבור בצורה חלקה.

במידה ואת מרגישה בריחה של שתן – זה יכול להיות כמה טיפות ואף יותר – מומלץ להשתמש בתחבושת סופגת , יש תחבושות שמותאמות לבריחת שתן. אני בעצמי הגעתי מספר פעמים למיון בהריון של התאומות עם חשד לדליפת מי שפיר שהתגלתה בסוף כבריחת שתן ספונטנית (הריון תאומים מלווה בהמון תופעות לוואי).

יש נשים שאחרי הריון השלפוחית שלהן לא חוזרת לעצמן ויש צורך אחרי כמה שנים בביצוע ניתוח להרמת השלפוחית. ניתוח שהוא לא מסובך מדי, אבל יכול לשנות את איכות החיים.

 

שיעור יתר בהריון

במהלך ההריון זה ידוע שיש שיבוש הורמונלי. אצל חלק מהנשים זה קורה בלי פרופורציות גם באזורים כמו הפנים, החזה, הידיים והבטן שפתאום מופיעים עליהם זקיקי שיער גדולים ועבים. אל תכנסו לפאניקה, זה עובר אחרי ההריון והגוף שלך יחזור לעצמו אבל בינתיים אפשר לטפל בזה בשעווה. מומלץ לא לערוך טיפולי לייזר בזמן ההריון מאחר ובשל שינויים בעור את עלולה למצוא את עצמך עם צלקות וכתמי פיגמנטציה שלא יעברו.

 

שינויים בשיער במהלך הריון

בעקבות שינויים הורמונליים ייתכן ותגלי גם שינויים במרקם השיער שלך. יש נשים שמעידות על כך שהשיער שלהן שבמצב רגיל הוא מאוד לא ממושמע וקופצני פתאום מסתדר ונראה נהדר ויש נשים שהשיער שלהן עובר BAD HAIR DAY למשך 9 חודשים ומאבד מהגמישות והברק שלו. אל תדאגי, גם זה יעבור.

 

אקנה ופצעונים – חצ’קונים 

בד”כ במהלך השליש הראשון, הופעת פצעונים על הפנים היא תופעה ידועה ושכיחה שנגרמת גם, בשל שינויים הורמונליים. יש נשים שהעור שלהן הופך פתאום לחלק , ויש נשים שמתמלאות. אצלי אגב בשלושת ההריונות, הופיעו חצ’קונים במהלך השליש הראשון, גדולים ומכוערים כאלה משום מקום, אבל הם עברו תוך חודשיים בערך. מומלץ להשתמש בסבון עדין לפנים ולהמנע מתכשירים חזקים מדי שעלולים להכנס למחזור הדם.

 

ריחות ורגישות לריחות בהריון

זו עובדה ידועה ששינויים הורמונליים גורמים גם לשינויים בחוש הריח. נשים רבות מוצאות את עצמן בתחילת ההריון עם רגישות גבוהה לריחות. החל מאי יכולת לסבול ריחות של מאכלים מסוימים, בשמים, תכשירים קוסמטיים ואפילו את הריח של הסבון של בן הזוג (קרה לי). בהריון של התאומות שלי חוש הריח התחרפן לי לגמרי, לא יכלתי להריח בשר, בעלי נאלץ להתקלח עם סבון בריח ממש חלש כדי שאוכל להיות לידו בחדר. זה מחרפן ואין לזה שום הסבר הגיוני, אבל איכשהו הוא קיבל את זה בהבנה.

ועוד בקטגורית ריחות בהריון – ריח גוף זה משהו שגם יכול להשתנות. פתאום הזיעה שלך מקבלת ריח ממש לא נעים וגם להפרשות הנרתיקיות הרבה פעמים מלווה ריח לא נעים יחד עם ריבוי הפרשות. במקרים כאלה מומלץ לבדוק שלא התפתחה פטריה באזור. מומלץ להשתמש בדאודורנט ולהקפיד על יותר היגיינה.

 

הפרעת קשב וריכוז בהריון  ADHD

אם את נמנית על אלו שסובלות מבעיות קשב וריכוז, צפויה לך תקופה לא קלה. השינויים ההורמונליים משפיעים מאוד על נשים עם הפרעת קשב וריכוז ואת כנראה עדה לזה גם בימים שלפני המחזור. בעקבות כך, מאוד קשה להתרכז, הפיזור והמצבי רוח ההפכפכים מתגברים וזו תקופה לא קלה.

ריטלין והריון – לאלו מכן שלוקחות ריטלין, אפשר לקחת ריטלין במהלך השליש השני ועד חודשיים לפני מועד הלידה. המכון הטרטולוגי ומחקרים בעולם לא הגיעו למסקנה חד משמעית, אבל במקרים שבהם זה פוגע באיכות החיים ובשפיות של האם, כן אפשר לקחת ריטלין במינון נמוך. במהלך ההריון עם התאומות אני הרגשתי שאני ממש הולכת לאיבוד ואחרי התייעצות עם רופאים וקריאת מחקרים ומאמרים לקחתי מדי פעם בימים שהייתי חייבת יכולת ריכוז, כדור של 10 מ”ג. הבנות יצאו בסדר והן די מפותחות וחכמות אז נראה לי שלא נעשה להן נזק גדול מדי. הריטלין גם מאוד עזר לאזן את מצבי הרוח הקיצוניים שלי. לגבי תרופות פסיכיאטריות – חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל, ולבדוק מול המכון הטרטולוגי שיש שם רופאים שמתמחים בנושא.

 

“טמטמת הריון” / “טפשת הריון” – אין לי שום דרך הגיונית להסביר את התופעה ההזויה הזו שגורמת לחלק מהתאים במוח שלנו להתערפל ולא לתפקד כמו שצריך. היו לי מגוון דברים הזויים בהריונות כמו לנסות לפתוח את הדלת של הבית עם השלט של הרכב, לשים שלט של הטלויזיה במקרר, להכנס לאוטו לתא שליד הנהג ולחכות שהאוטו יסע (כשאני לבד), ונתקלתי בעוד אין ספור סיפורים הזויים וקורעים מצחוק של חברות. ובנות, זה לא מצחיק כשהמפתחות הולכים לאיבוד או כששוכחים אותם בתוך הארון של התבלינים כשצריכים לצאת מהר לעבודה.. אז שימו לב ותבדקו את עצמכן כמה פעמים..

אתן מוזמנות להוסיף בתגובות תופעות שאתן חוויתן בהריון