מין היילוד

2

מין היילוד הוא פרמטר שנקבע עוד במועד ההפריה. מין היילוד הוא חלק מהמידע הגנטי שנמצא בתאים של התא המופרה כך שכבר בעת ההפריה ניתן לקבוע אם מדובר בזכר או נקבה.

מבחינת התפתחות העובר, איברי המין מגבשים את צורתם הסופית בין שבוע 14-18 ובד”כ בבדיקת אולטראסאונד ניתן לקבוע את מין העובר ואם מדובר בבן או בת.

מרבית הנשים ההרות מחכות לשלב הזה כדי לדעת אם יש להן בן או בת כי זה אחד הדברים הכי מסקרנים לאמהות לעתיד. יש נשים שמעדיפות שלא לדעת עד ללידה את מין היילוד ומעדיפות להשאיר את זה בגדר הפתעה למרות שהיום ניתן לדעת בקלות ודי בוודאות באמצעות בדיקת אולטראסאונד.

בשנים האחרונות עם התפתחות נושא ההפריות החיצוניות והקפאת העוברים, ניתן לדעת את מין העובר עוד טרם החזרתו לרחם. נושא זה מעט שנוי במחלוקת מבחינה אתית ודתית כי כשמפרים מספר עוברים ומחזירים אותם זה לאחר ששאבו מתוכם תא ובדקו את תקינות ההתפתחות שלהם, ואם מבחינה גנטית אין מוטציות וגם רואים את מין העובר במהלך הבדיקה הזו.

בד”כ מפרים מספר עוברים וההורים יכולים לבחור איזה עוברים להחזיר במידה וכולם תקינים, אך האם זה בסדר שהורים יחליטו אם להחזיר עוברים של בנים או בנות?

יש משהו בעניין הזה שגורם לחילוקי דיעות מאחר ויש החוששים שתינוק שנולד מהפריית מבחנה אחרי שההורים שלו בחרו בו לפי תכונות מסוימות, הוא תינוק שבא למלא את הציפיות של ההורים שלו ותחת “תפקיד” מסוים שההורים מתכננים ומייעדים לו באופן לא מודע. בעצם קביעת מין היילוד עוד במועד ההפריה, יש סוג של אפליה ובחירה של ההורים או העדפה של מין מסוים.

כך התינוק שייוולד ייאלץ להכנס ל”תבנית” שבנו עבורו הוריו ולעמוד בה במהלך חייו.  ואם יצא להם בן עם נטיות נשיות או בת עם נטיות גבריות? טרנסקסואל? ילד שכזה יוולד לחיים אומללים ומתסכלים מתוך צורך לא מודע לרצות את הוריו שמצפים לילד מסוים.

 

בעת בדיקת הביציות המופרות יכולים לראות גם את המאפיינים הגנטיים הנוספים של העובר כגון צבע עיניים, גוון עור, צבע שיער, נטיה למחלות ועוד פרמטרים. היו מספר רופאים בשנים האחרונות במרפאות פרטיות שאפשרו להורים לבחור את מין העובר בנוסף לתכונות נוספות אך פעילות זו הוצאה מחוץ לחוק ולצערנו יש מקומות בעולם שעדיין התופעה מתרחשת.

בהודו למשל, יש ביקוש רב לבנים מאחר והורי הבנות נדרשים לשלם נדוניה בעת החתונה ובשל העוני הרב, התושבים מעדיפים רק בנים ועד לפני כ-15 שנה מרבית ההריונות עם הבנות היו נגמרים בהפלות יזומות עם גילוי מין העובר במידה וזו היתה בת.

לפני כ-15 שנה הוציאה ממשלת הודו חוק האוסר על גילוי מין העובר באולטראסאונד כדי להלחם בתופעה העגומה של הפלת עוברים בריאים ממין נקבה ולעיתים מספר הפלות לכל אישה עד להריון עם עובר ממין זכר. בדיקות לא רשמיות גילו שעדיין ישנם מקומות שעושים בדיקות אולטראסאונד והפלות בניגוד לחוק, למי שיש לו כסף לממן את העניין.

 

בעיקר בעדות המזרח בארץ ניתן לראות העדפה ברורה לבנים זכרים, מאיזושהי סיבה לא ברורה, אבל הדיעה שלי היא שמה שבא ברוך הבא והעיקר שיהיו בריאים.